De glycemische index of GI van een koolhydraat is een getal wat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. Glucose/dextrose staat standaard op 100 gesteld, en is dus een voorbeeld van een zeer slechte koolhydraat. Paddenstoelen hebben een glycemische index van 5, en zijn weer zeer goed.

Slechte koolhydraten

Slechte koolhydraten zijn de koolhydraten die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie). Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten, suiker, honing, melkchocola, maple sirup, sommige zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen, koolraap (zie verder de GI tabel). Deze producten mag je dus, vooral in de afslank fase, niet nemen!

Goede koolhydraten

Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg. Goede koolhydraten zijn o.a.: appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddenstoelen, etc...

Tabel van glycemische indexen

GI Slechte koolhydraten
110 Maltose (Bier)
103 Dadelstroop
100 Glucose/dextrose/druivensuiker
95 Aardappels uit de oven, frites
95 Rijstebloem
95 Gemodificeerd zetmeel
90 Aardappelpuree, chips
85 Honing
85 Zeer wit brood (hamburger)
85 Gekookte wortelen
85 Cornflakes, popcorn
85 Druivensap, gedroogde dadels
85 Snelkookrijst, gepofte rijst
80 Tuinbonen (gekookt)
80 Chips
80 Tapioca meel (Cassave)
80 Gedroogde dadels
70 Suiker
70 Wittebrood (stokbrood)
70 Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)
70 Candybars
70 Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap
70 Cola, frisdranken
70 Koekjes
70 Witte rijst
70 Noedels, ravioli
65 Couscous
65 Jus d'orange (industrieel)
65 Rozijnen
65 Bruin brood
65 Rode biet
65 Jam met suiker
60 Verse dadels
60 Griesmeel
60 Langkorrelige geraffineerde rijst
60 Banaan, meloen, lychees
55 Witte pasta, zacht gekookt

 

GI Goede koolhydraten
50 Bruinbrood verrijkt met extra zemelen
50 Boekweitmeel, boekweitflensjes
50 Zilvervlies rijst, basmati rijst
50 Erwtjes uit blik
50 Bataat, mango
50 Volkoren pasta
45 Capucijners
45 Spaghetti, al dente
45 Gekookte bulgur
40 Druiven
40 Verse doperwtjes
40 Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)
40 Chinese kleefrijst
40 Vers geperst sinaasappelsap
40 Biologische appelsap
40 Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)
40 Bruine bonen
35 Vijgen, gedroogde abrikozen
35 Chinese mie (van mungoboon)
35 Indiaase wilde mais
35 Wilde rijst
35 Quinoa
35 Sinaasappel, peer
30 Rauwe wortelen
30 Witte bonen
30 Bruine en gele linzen
30 Kikkererwten
30 Perzik, appel
30 Sperziebonen
30 Soja vermicelli
22 Vruchtenjam zonder suiker
22 Groene linzen
22 Bittere chocolade (min. 72% cacao)
22 Gele en groene spliterwten
22 Kers, pruim, grapefruit
20 Soja bonen, gekookt
15 Tofu/tahoe
15 Walnoten, pinda's
15 Verse abrikozen
15 Knolselderij
10 Ui, knoflook
10 Bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc.

 

De goede koolhydraten die onderstreept zijn mogen ook in een vetmaaltijd gegeten worden. De rest alleen in de koolhydraat maaltijden.

— bron: lilith.demon.nl.